web stats
Probable misnamed FHIR element in FHIR Object Builder - Mirth Community

Go Back   Mirth Community > Mirth Connect > Support

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-24-2019, 02:52 AM
jcneal jcneal is offline
Mirth Newb
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
jcneal is on a distinguished road
Default Probable misnamed FHIR element in FHIR Object Builder

Ive been developing a channel to convert HL7v2 RDE messages to FHIR MedicationRequest resources. (Mirth 3.7.1 and FHIR Preview Extensions 3.7.1.b258).

Seems to work well for the most part and nicely intuitive to use but I've noticed what looks like an error in the FHIR Object Builders naming of an element.

In FHIR STU3, MedicationRequest.dosageInstruction is a Dosage element which has a placeholder element - 'dose[x]'. This can be of type Range or SimpleQuantity.

Where the SimpleQuantity option is required the dose[x] placeholder should substitute 'doseQuantity' as the name of the element. However, the Mirth FHIR Object Builder is naming this element 'doseSimpleQuantity' and is thus not conforming with the FHIR standard. See the dosageInstruction below (a fragment of the larger MedicationRequest) for how it appears in JSON -

"dosageInstruction": [
{
"timing": {
"event": "2017-12-13T15:02:00+00:00"
},
"route": "oral",
"doseSimpleQuantity": {
"value": 1,
"unit": "g"
}
}
],


Example MedicationRequest resources on the STU3 web site (eg the Medicationrequest0308.json) appear to support my view that the Object Builder is incorrectly naming this element.

I checked the new Mirth 3.8 implementations and they appear to be the same.

Regards
john
Reply With Quote
  #2  
Old 06-25-2019, 03:14 PM
jcneal jcneal is offline
Mirth Newb
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
jcneal is on a distinguished road
Default

Another observation on this. I notice that the schema/model information view also shows this element misnamed as doseSimpleQuantity, so I wonder if this could be the underlying cause.

I also flipped the outbound serialization for the destination to be XML rather than Jason - the generated xml failed to include this element and its value & unit attributes, though did correctly transform the rest of the resource. I have no idea how Mirth is mapping between json and xml but I s it possible the XML schema has the correct name for the element and it doesn’t map to the invalid name known to json??
Reply With Quote
  #3  
Old 06-26-2019, 06:37 AM
narupley's Avatar
narupley narupley is online now
Mirth Employee
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 7,111
narupley is on a distinguished road
Default

Thanks for the investigation, please do submit a bug report! https://www.mirthcorp.com/community/...Dashboard.jspa
__________________
Step 1: JAVA CACHE...DID YOU CLEAR ...wait, ding dong the witch is dead?

Nicholas Rupley
Work: 949-237-6069
Always include what Mirth Connect version you're working with. Also include (if applicable) the code you're using and full stacktraces for errors (use CODE tags). Posting your entire channel is helpful as well; make sure to scrub any PHI/passwords first.


- How do I foo?
- You just bar.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-26-2019, 12:51 PM
jcneal jcneal is offline
Mirth Newb
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
jcneal is on a distinguished road
Default

Thanks - just raised it.
john
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 03:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Mirth Corporation